Medierea in cauzele cu mai multi inculpati

Conform art. 60ą lit. g) din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, participarea la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie “in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.”

In ipoteza savarsirii unei infractiuni pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala iar in cauza exista mai multi inculpati, daca acordul de mediere intervine cu privire la toti acestia, acesta va constitui o cauza care inlatura raspunderea penala, determinand incetarea urmaririi penale, respectiv incetarea procesului penal, in temeiul art. 10 alin.1 lit.h) C.proc.pen.

Atunci cand acordul de mediereintervine doar cu privire la o parte dintre acestia, dat fiind ca impacarea partilor produce efecte in personam, medierea isi va produce efectele doar cu privire la persoanele care au semnat contractul de mediere.Va opera astfel disjungerea cauzei penale, procesul penal continuand fata de ceilalti inculpati.

Daca prin acordul de mediere partea vatamata decide sa isi retraga plangerea, in considerarea faptului ca retragerea plangerii prealabile produce efecte in rem,mediereaisi va produce efectele fata de toti coinculpatii/ invinuitii/ faptuitorii, chiar daca nu toti au fost parte la contractul de mediere.

Astfel, daca procedura medierii se initiaza dupa ce se pune in miscare actiunea penala, cu privire doar la o parte dintre coinculpati, doar fata de acestia se va suspenda urmarirea penala, respectiv judecata, pentru durata de maxim 3 luni de la data semnarii contractului de mediere, prevazuta de art. 70 din Legea 192/2006.

Avand in vedere lipsa unor prevederi exprese in acest sens si a unei jurisprudente in materie ne intrebam ce se va intampla in ipoteza in care se recurge la procedura medierii doar cu o parte dintre faptuitori, pe durata termenului de doua luni in care se poate introduce plangerea prealabila: termenul se va suspenda cu privire la toti coinculpatii, sau doar cu privire la cei cu care se incearca medierea litigiului?

Consideram ca, intr-o atare situatie, acest termen se suspenda doar cu privire la faptuitorii cu care se incearca solutionarea conflictului pe calea medierii, fata de ceilalti faptuitori termenul de doua luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut cine sunt acestia continuand sa curga.

Loredana Popescu, Partnership EuroAvocatura

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Lasati un comentariu